ice cream, ice cream parlor, dessert

Hoe maak je schepijs

Schepijs is een ideaal product om zodra het mooi weer is te verkopen. Er is een trend gaande dat het kopen van een ijsje in populariteit toeneemt. De ijssalons en ijscokarren hebben schepijs doorgaans als hoofdproduct in het assortiment en verkopen het ijs in hoorntjes of in bakjes. Ook in restaurants is schepijs in de keuken te vinden. Bijvoorbeeld om een heerlijk dessert mee te maken en daarvan verschillende varianten op de kaart te zetten. Het is vanuit professioneel oogpunt onderscheidend om zelf schepijs te maken. Dat is natuurlijk extra gemakkelijk door schepijs met een ijsmachine te maken.

Wat is schepijs?

Schepijs is doorgaans roomijs dat in de vorm van bolletjes in een hoorntje komt of waarmee en bakje gevuld wordt. Het is ook mogelijk om schepijs tussen twee wafels te verkopen. Schepijs is onder meer populair omdat er allerlei variaties in smaken mogelijk zijn. Overigens hoeft schepijs niet altijd roomijs te zijn, want het is ook mogelijk om yoghurtijs of sorbetijs te maken. Roomijs vormt echter meestal de basis voor traditioneel schepijs in de vitrines van ijssalons.

Schepijs maken: ingrediënten

Er zijn een aantal basisingrediënten nodig om schepijs te maken. Volle melk vormt de basis om roomijs als schepijs te maken. Er is voor een liter schepijs 250 milliliter volle melk nodig. Het hangt van de horeca ijsmachine af hoeveel liter er in één keer geproduceerd kan worden. Daar is de hoeveelheid volle melk net als de overige ingrediënten op af te stemmen. Naast volle melk voeg je slagroom toe in eenzelfde hoeveelheid. Op basis van een liter ijs is er 75 gram witte basterdsuiker nodig en voeg je vier eidooiers van een ei met maat L toe. 

Klassieke voorbereiding schepijs maken

De klassieke voorbereiding voor het maken van schepijs begint met het verwarmen van de melk. Bij het maken van vanilleroomijs voeg je een vanillepeul toe die je even opensnijdt. De eidooiers mix je in een kom met de suiker. Er ontstaat als de suiker is opgelost een dikke, gelige massa. Dit mengsel voeg je toe aan de melk je die au-bain marie aan het verwarmen bent. Het voordeel van het verwarmen van eieren is dat je daarmee het risico van salmonella uitsluit. De eidooiers zorgen voor de binding. Als het mengsel is gebonden, haal je het van het vuur en moet het afkoelen. 

Extra luchtig schepijs

Het is mogelijk om het schepijs alvast extra luchtig te maken door het geheel te mixen. Na het afkoelen klop je slagroom lobbig om het daarna te mengen met het afgekoelde geheel. Er zijn smaakmakers toe te voegen, waarvoor eventueel een andere bereidingswijze van toepassing is. Nu is het tijd om het mengsel in de ijsmachine te doen en deze het verder werk te laten verrichten. Het hangt van het type ijsmachine af hoelang het proces duurt om het schepijs de juiste structuur te geven.

Sorbetijs als schepijs maken

Het is uiteraard ook mogelijk om sorbetijs in de vorm van schepijs te maken. Het verschil is dat er bij sorbetijs in plaats van melk water als ingrediënt heeft. Bovendien bestaat traditioneel sorbetijs vaak voor een kwart uit fruit en gemiddeld uit 28% suiker. Er is vers fruit of diepvriesfruit te gebruiken dat je pureert en zeeft. De suiker verwarm je met het water om daarna de suikersiroop te laten afkoelen. Daarna giet je het mengsel in de ijsmachine om daarmee sorbetijs als schepijs te maken. Met andere ingrediënten is het verder mogelijk om yoghurtijs als schepijs in de ijsmachine te maken.

Schepijs smaken

Traditioneel roomijs kent doorgaans een vanillesmaak, maar er zijn met een ijsmachine eindeloos veel ijssmaken te creëren. Denk maar aan een appelsmaak, bananensmaak, of aan mokka schepijs of pistache schepijs. Ook blauw smurfenijs is een optie net als natuurlijk chocolade-ijs, kokosijs, kaneelijs of turrónijs als schepijs. Turrónijs maak je bijvoorbeeld met turrón blando uit Jijona. Turrón is een ambachtelijk product dat onder meer uit een combinatie van amandelen en honing bestaat. Zo zijn er allerlei smaken om het aanbod in je ijssalon of ander type horecazaak met verkoop van schepijs onderscheidend te maken.

Laat een reactie achter