ice, ice cream, ice cream sundae

Hoe werkt een ijsmachine

Het is belangrijk om te weten hoe een ijsmachine werkt om mede op basis daarvan een goede keuze te maken voor je horecabedrijf. Een ijsmachine is een apparaat dat bedoeld is om ijs te bereiden en te produceren. Een professionele ijsmaker is bijvoorbeeld uitgevoerd met een dubbelwandige tank. Deze is met koelvloeistof gevuld en de motor bevindt zich daarbij bovenop de tank. De motor voorziet in het laten draaien van de messen om de ingrediënten van het ijs zorgvuldig te roeren en aan te laten vriezen. 

IJsmachine: bereidingstijd

De containerwand is door het koelsysteem ijskoud en daarom vriest er een dun laagje aan. Dat laagje schraapt de ijsmachine weer van de wand, zodat de kristallen klein blijven. Hierdoor krijgt het ijs voor de verkoop een bijzonder fijne structuur en dat draagt bij aan de kwaliteit en smaakbeleving. De bereidingstijd is overigens afhankelijk van het type ijsmachine en dat geldt eveneens voor het aantal liter ijs om te produceren. Doorgaans valt er in een uur meerdere liters ijs te produceren. Er zijn in dat opzicht dan ook een aantal andere kenmerken van belang.

Vermogen bepaalt de prestaties

Het vermogen van de machine heeft bijvoorbeeld invloed op de prestaties van de ijsmachine. Een hoger vermogen voorziet in een snellere voorbereiding. Bij een ijsmachine met een motor geldt dat het vermogen belangrijk is, omdat deze voorziet in de productie van koude. De koeltijd is bijvoorbeeld korter naarmate het vermogen van de ijsmachine groter is. Het is met een groot vermogen dan ook mogelijk om op een dag meerdere ijssoorten achter elkaar te produceren. 

Inhoud van de professionele ijsmachine

De inhoud van de ijsmachine heeft betrekking op het maximale aantal liter dat in de tank past. Er is daardoor rekening te houden met het aantal ijsjes, sorbets, schepijs of yoghurtijs dat je wilt verkopen. Een kom met een grote capaciteit biedt wat dat betreft alle gelegenheid om extra veel ijs te bereiden. Uit een liter ijs zijn ongeveer dertig bolletjes te scheppen. Als het om kleinschalige productie gaat, volstaat bijvoorbeeld een ijsmachine die 4 liter per uur produceert. Indien er sprake is van meer intensieve horeca op het gebied van ijsverkoop en desserts is het beter voor een grotere inhoud te kiezen. In dat geval volstaat bijvoorbeeld een ijsmachine met een inhoud van 10 liter met een productie van 10 liter per uur. Zo zijn er ook ijsmachines met een inhoud van anderhalf liter of machines die zelfs 60 liter ijs per uur maken.

Horeca ijsmachines: variatie in specifieke kenmerken

Er zijn allerlei verschillende soorten ijs te verkopen, variërend van schepijs tot softijs. Zo zijn er ook diverse ijsmachines te onderscheiden. De specifieke eigenschappen variëren daarom ook. Er zijn bijvoorbeeld machines verkrijgbaar met een watercondensator, maar ook met een luchtcondensator. Zo werkt elke ijsmachine ook weer anders omdat er variaties in kenmerken zijn, die bijvoorbeeld betrekking hebben op de mix per cyclus. Of op de duur van de cyclus. Andere eigenschappen die mogelijk van toepassing zijn, betreft de aanwezigheid van een automatische pastorisator net als een geïntegreerd reinigingssysteem. De diversiteit in uitvoeringen maakt het mogelijk om een ijsmachine aan te schaffen die op de bedrijfsvoering in de horeca aansluit.

Ingrediënten om ijs te maken

Het voordeel van een eigen professionele ijsmachine is dat er ijs in allerlei smaken is te maken. Er zijn diverse ingrediënten nodig om zelf ijs te maken. Bijvoorbeeld melk, suiker, eidooiers, vloeibare room en fruit voor ijs met een fruitsmaakje. De ingrediënten zijn te mixen in een blender om de inhoud daarna te gebruiken om de kom van de ijsmachine te vullen. De bladen van de machine mixen de inhoud, maar zorgen daarbij ook voor het aanvriezen van de substantie. Je hoeft alleen maar de knoppen in te stellen en op de startknop te drukken. 

De ijsmachine doet daarna de rest. Het is mogelijk om het ijs daarna in de vriezer te bewaren of rechtstreeks in een gekoelde ijsvitrine voor directe verkoop te plaatsen. Bij een softijsmachine blijft de inhoud in de machine en komt er met een druk op de knop softijs uit en hoef je alleen maar een hoorntje eronder te houden. Als het om de samenstelling van ingrediënten gaat, is er een ruime keuze. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om yoghurtijs te maken. Dat is een fris ijsje op basis van yoghurt en combineert doorgaans met fruit als aardbeien. Zo is het ook mogelijk om met een ijsmachine sorbetijs te maken, zoals met mango. Uiteraard is er ruimte om met ingrediënten te experimenteren en een eigen ijsje te ontwikkelen met de professionele ijsmachine.

Laat een reactie achter