Sorbetijs maken ijsmachine

Sorbetijs maken met ijsmachine

Sorbetijs maken met een ijsmachine is voor restaurants, ijssalons, lunchcafés en brasserieën een perfecte aanvulling voor de kaart. Het zelf maken van sorbetijs is een unique selling point. Bovendien is er alle gelegenheid om uiteenlopende recepten te gebruiken en verschillende smaaksensaties te bieden. 

Wat is sorbetijs?

Sorbet is oorspronkelijk een ijsgerecht, waarbij bevroren water als ijs diende met daarover een laagje siroop of vruchtensap om er smaak aan te geven. Tegenwoordig wordt een sorbet op een andere manier vorm gegeven. Sorbetijs maken met een ijsmachine betekent in deze moderne tijd dat er sprake is van ijs op waterbasis met doorgaans fruit als belangrijkste bestanddeel. Er zijn echter allerlei andere varianten te realiseren met toevoegingen als koffie, champagne, wijn of chocolade. 

Waterbasis en fruit

Sorbet staat in de volksmond ook wel bekend als een ijscoupe met bolletjes ijs die met vruchtenijs overgoten zijn met daarbij fruit en slagroom. Dat is echter niet het echte sorbetijs om te maken met een ijsmachine. Overigens is er bij het maken van sorbetijs op waterbasis vaak nog een toevoeging met room. Dat wordt gedaan om het ijs een betere structuur te geven. Om sorbetijs de titel fruitsorbet te geven, geldt dat het ijs voor minimaal 25% fruit dient te bevatten. Bij het gebruik van citrusvruchten is dat percentage 15%. Een van de typische kenmerken is dat sorbetijs maken met fruit in de ijsmachine ervoor zorgt dat het ijs in bevroren toestand net even wat zachter is.

Sorbetijs maken: de basisingrediënten

Er zijn verschillende manieren om sorbetijs te maken met een ijsmachine. Zo heb je de keuze om vers fruit te gebruiken of diepvriesfruit. Het is belangrijk om het fruit te pureren en vervolgens de fruitpuree te zeven. Vervolgens maak je van water en suiker de suikersiroop om het sorbetijs van een zoetere smaak te voorzien. De siroop is sneller af te koelen door de substantie in een schaal te gieten die in ijsblokken of in een bak met koud water staat. Daarna mix je de ingrediënten en laat je de ijsmachine het werk doen om heerlijk sorbetijs te maken.

Tips sorbetijs maken met fruitsmaak

Doorgaans betreft het suikerpercentage van sorbetijs ongeveer 28%. Indien je meer suiker gebruikt dan bestaat de kans dat de smaak van het fruit verdwijnt en de zoete smaak van suiker gaat overheersen. Bovendien zorgt suiker ervoor dat het vriespunt van ijs verlaagt. Hierdoor kan het voorkomen dat het sorbetijs te zacht wordt. Het is dan ook aan te raden om minimaal 25% fruit te gebruiken of minimaal 15% citrusvruchten. Om de juiste verhouding van suiker te bepalen, is er een handig trucje. Leg er een ei in en als dat blijft drijven dan is dat een teken dat er nog net wat meer suiker bij moet. Bij het gebruik van verse fruitsoorten geldt dat rijp fruit voor een extra smaaksensatie zorgt. Dat komt omdat rijp fruit over extra suikers beschikt. Als je een blaadje gelatine toevoegt, maakt dat het sorbetijs extra luchtig. 

Sorbetijs ijsmachine kopen

Op zoek naar verfrissing? Trakteer jezelf op de ultieme zomerse lekkernij met een hoogwaardige sorbetijsmachine. Perfect voor het maken van gezond en natuurlijk sorbetijs; een absoluut genot tijdens warme dagen. Ideaal voor thuisgebruik, feestjes of als verfrissende traktatie op elk moment van de dag. Koop nu en start met het genieten van zelfgemaakt, smaakvol sorbetijs!

Inspiratie met smaakmakers

Sorbetijs maken met een ijsmachine is uiteraard precisiewerk. Bovendien zijn er naast de toevoeging van fruit allerlei andere ingrediënten te gebruiken. Koffie is daar een voorbeeld van, maar het is ook mogelijk om sorbetijs een notensmaak te geven, zoals met pistache. Ook kruidig sorbetijs maken met de ijsmachine behoort tot de mogelijkheden. Denk maar aan de toevoeging van basilicum of aan gember. Zo is het ook mogelijk om in je restaurant bijvoorbeeld een ijssorbet te presenteren die gemaakt is van stoofperen. 

Een ijsmachine om sorbetijs te maken is in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. De hoeveelheid te produceren sorbetijs en bereidingstijd verschilt per ijsmachine. Er is dan ook altijd rekening te houden met de gewenste productie en snelheid van het maken van sorbetijs bij de aanschaf van een sorbetijsmachine.

Laat een reactie achter